Jdi na obsah Jdi na menu

Petr Rančík

Příspěvky

P R O Č ? ? ?

 

Vážení spoluobčané,

dovolte mi  pár slov k vysvětlení  P R O Č kandiduji . . .  Nedělám si iluze, že bych se snad mohl dostat do zastupitelstva obce z posledního místa naší kandidátky. O to mi opravdu nejde a v případě, že bych se tam přesto díky preferenčním hlasům (křížkováním) dostal, jsem ochoten se na vedení obce spolupodílet jen a pouze v tom případě, že bude mít naše sdružení nezávislých kandidátů v zastupitelstvu většinu a budeme tak moci opravdu pro obec pracovat. Roli člena opozice v zastupitelstvu se současným vedením rozhodně odmítám. Toto deklarovat před volbami asi není příliš taktické, ale myslím, že volič má právo to vědět předem. Svoji kandidaturu beru spíše jako podporu snahy změnit jednak způsob vedení naší obce a také podpořit výměnu lidí podílejících se na jejím vedení.

            Obecní zastupitelstvo by přece mělo naslouchat občanům a mělo by se snažit prosazovat a hájit jejich zájmy. Obávám se, že toto se v naší obci bohužel neděje.

             Vrcholným příkladem byla snaha vedení obce do poslední chvíle zabránit vyhlášení referenda o výstavbě bioplynové stanice v naší obci. Referendum jako takové je přece nejvyšším nástrojem přímé demokracie ! ! ! Když se vedení obce nepodařilo zabránit vyhlášení referenda, (starosta hlasoval dokonce proti jeho vyhlášení) byli lidé navštěvováni investorem a přemlouváni k neúčasti na hlasování a tím zneplatnění výsledku referenda. Do hlasování v referendu se vedení obce a spol. zapojilo, až když bylo jasné, že účast voličů je přece jen dostatečná a výsledky referenda budou platné a pro obec závazné. Výsledkem toho všeho je rozhádaná dědina. Referendum mělo být podle mého názoru vyhlášeno hned na počátku, když investor oslovil vedení obce. Spolu s osvětou ze strany investora mohl mít záměr šanci.

             Současnému vedení obce a všem minulým zastupitelům bych vytkl především to, že nebylo schopné za bezmála 20 let ! ! ! podpořit rozvoj obce zajištěním ani jediného stavebního místa. S tímto také souvisí potřeba vyřešení likvidace odpadních vod z našich domácností. Je sice hezké, že neplatíme stočné, ale vypouštění odpadních vod do potoka považuji za velmi špatné a krátkozraké. Rozpočet obce samozřejmě na výstavbu ČOV nestačí. Na financování takového projektu by bylo nutné získat významnou podporu z fondů EU. Myslím, že případná výstavba čistírny odpadních vod by mohla být předmětem veřejné diskuse a případně i otázka dalšího referenda. Věřím totiž, že většina občanů naší obce by vyřešení tohoto problému podpořila.

 

Každá obec má zastupitele, jaké si zaslouží – zvolí.

 

 

Přeji všem při volbách  „šťastnou ruku“

 

Petr Rančík

kandidát do zastupitelstva

„Sdružení nezávislých kandidátů PRO OBČANY HÝSEL“ 

 

 

 
5. 10. 2014 | | Rubrika: Petr Rančík